Vraag in de Amical Vrijdag Late Night app. Of ik nog interesse heb om mee te doen aan de BV Amical WK-poule.

Ik ga in gedachten even terug naar 1978, WK-voetbal in Argentinië, geregeerd door een militaire junta die er een politieke show van wilde maken. Ik was er fel op tegen dat Nederland meedeed en zette me in voor de actie ‘Bloed aan de Paal’, opgezet door Bram Vermeulen en Freek de Jonge van Neerlands Hoop. Oude namen inmiddels, Bram is al lang dood en Freek is een oude zeur geworden. Maar toen waren ze scherp.

Ik hing posters op in de Utrechtse kroegen, bezocht protestbijeenkomsten en -concerten en verzamelde handtekeningen in de volksbuurten van Utrecht. Waar ze me aankeken alsof ik van een andere planeet kwam, maar waar niemand de deur dichtgooide. Nee, er waren leuke gesprekken en er werden ook best wat krabbels gezet.

Daarom moet ik er even over nadenken want ik heb er nog niet zo veel zin in, in dit WK.
Omdat al heel lang bekend is dat er van alles mis is met dit festijn. Zoals dat de mannen (altijd mannen) die het mochten bepalen destijds gewoon omgekocht zijn met oliedollars en dat het er veel te warm is om te voetballen in de zomer. Dat er geen voetbalvelden en stadions waren. En dat arbeidsmigranten er worden uitgebuit en lhbtiq-ers en alle andere letters van het alfabet worden onderdrukt; al is het nogal hypocriet dat daar nu ineens veel aandacht aan besteed wordt, want dat wisten we toch eigenlijk al lang. Maar daar hadden we het maar niet over vanwege olie, gas, handel en luxe vliegen met Qatar Airways.
En ook in onze eigen biblebelt mag je wel homo zijn, maar het niet laten zien.

Tijdens een protestmars op het KNVB-sportcentrum vroeg ik destijds aan Bram of het niet zinvol zou zijn op te roepen tot een TV-kijk-boycot. ‘Ben je gek’, zei Bram, ‘ik wil weten wat er daar gebeurt, dus ik ga kijken’. Sindsdien hoef ik me daar in ieder geval niet meer druk over te maken. Toos en Henk in de AD-strip gaan ook gewoon kijken ‘omdat anders die 6500 arbeidsmigranten voor niks zijn gestorven’. En met als extra argument dat het sociale aspect van meedoen met de Amical-club ook belangrijk is, heb ik maar mijn principes overboord gezet.

Dus toch een poule ingevuld. En nu neem ik het op tegen zware tegenstanders als Von Häusern, Brammetjuu44 en Nielsje222. Gewoon onder mijn eigen naam. Ik schaam me nergens voor.

Nou ja, een klein beetje.

Jans

November 2022