Beetje gek voelde het nog wel toen ik een week geleden in een op papier 75% bezet Paradiso eindelijk weer met mijn zoons en dochter bij een concert stond. In de praktijk was het weer ouderwets vol, met net genoeg ruimte om van het ene op het andere been te gaan staan, met mensen die weer door de drukte met een traytje bier naar voren probeerden te komen terwijl de basedrum de hartfrequentie dreigde over te nemen.

Maar het went ook weer snel. Want wat weer een gezelligheid op vrijdagavond in de Diekmanhal. Dat je weer schouder aan schouder op een volle tribune naar een wedstrijd staat te kijken, iemand aantikken om hem nog even op die mooie actie te wijzen, handen schudden, of toch nog maar even boksen, van mensen die je lang niet gezien hebt, maar die ook wel eens willen zien hoe onze heren het er op landelijk niveau van afbrengen.
Een volle kantine na afloop en weer met tien man aanschuiven rond een kleine tafel. Twaalf uur sluitingstijd weliswaar, maar dan biedt Alex Bierservice uitkomst voor de afterparty. Die helemaal legaal is. Zaterdag ’s ochtends weer met zo’n ouderwets gevoel uit bed komen.

Natuurlijk kun je wel onlogische dingen benoemen.
Zoals dat er geen coronacheck is op de tribune, maar wel in de kantine. Of dat de kantine dicht moet om 24.00, terwijl daar dan nog dezelfde, gecontroleerde mensen zitten. Maar steeds consequent willen zijn, betekent waarschijnlijk dat er dan naar beneden afgerond wordt. En meer verboden dan toegestaan wordt. Dus laten we er niet over miepen en ons rijk voelen met wat wel weer mag.

Zo denkt Lebron James er geloof ik ook over. Deze man, toch een voorbeeld voor velen in de Black Lives Matter-beweging, heeft tot nu toe een beetje vaag gedaan over het geloof in vaccinaties. Maar zie, nu het seizoen op het punt staat te beginnen, heeft hij toch bekend gemaakt dat hij gevaccineerd is. Nog niet heel strijdbaar en als een rolmodel voor de vaccinatiecampagne van Joe Biden, maar wel openlijk gevaccineerd.
Wat zijn overwegingen zijn weet ik natuurlijk niet. Maar in New York en San Francisco mogen alleen gevaccineerde spelers in het veld komen. Dus wellicht heeft Lebron ook gedacht: f…k it, ik ga niet meer moeilijk doen over discriminatie, geen complotdenken, ik ga gewoon mee met de flow, gebruik maken van de mogelijkheden, ik wil gewoon weer lekker ballen.

Laten we maar doen als Lebron.
Zo lang het kan.

Jans

Oktober 2021