Nee, dit stukje gaat niet over het Nederlands voetbalelftal. Moe van een paar graadjes warmer, van zichzelf, het geneuzel over systemen en de slaapverwekkende, demotiverende praatjes van Frank de Boer, en met klaarblijkelijk ontzettend veel zin in een luie vakantie, werd Oranje uitgeschakeld op het Europees kampioenschap. Jammer, maar het meest sneu is het natuurlijk voor de grootste Oranje-fan: daar is ie weer, de koning. Dit feestje gaat even aan zijn neus voorbij.

Voor ons basketballers breken er echter betere tijden aan. Natuurlijk omdat we eindelijk, geheel binnen de regels, weer lekker mogen basketballen. Maar ook omdat we ons nu zonder afleiding door voetballers kunnen richten op de Olympische Spelen.
Want daar gaat het gebeuren. Op zaterdag 24 juli beginnen de Orange Lions in het Aomi Urban Sports Park met hun programma. Niet het ouderwetse basketbal waar we niet heel goed in mee kunnen komen, maar het veel hippere 3×3. Komend weekend spelen we het ook bij Amical en er zijn ongetwijfeld veel liefhebbers voor.
In Japan spelen de teams elke dag gewoon 2 partijtjes, terwijl voetballers twee potten in een week al teveel vinden. Om 07.00 uur ’s ochtends kun je kijken naar de wedstrijd tegen Servië. Die kunnen er natuurlijk geen pepernoot van, want sinds Vlade Divac heeft het basketbal daar stil gestaan, dus de eerste twee punten zijn binnen. Het volgende land is ook een makkie, ROC, geen idee welk land dat is, dus dat rollen we simpel op. De USA doet helemaal niet mee bij de mannen, hebben we in de voorronde al uitgeschakeld, maar toch prettig. Zondags winnen we van Japan, want die zijn zo beleefd dat ze meteen een buiging maken als er iemand de bucket binnenkomt. En er mag dan alleen Japans publiek aanwezig zijn, ze wijzen gewoon een vak aan dat voor Nederland juicht. Zo zijn ze, ik heb het zelf meegemaakt toen ik er was als begeleider van het Nederlands rolstoelbasketbalteam. Een hele school en een half bejaardenhuis werden naar binnen gestuurd om ons aan te moedigen en met rood-wit-blauwe vlaggetjes te zwaaien. ‘Japan uit, altijd lastig’, gaat dus niet op deze keer. Dan China. Dat wordt wat moeilijker, daar moeten we nog wat geavanceerde A.I. voor ontwerpen of Huawei omkopen om hun data met ons te delen.

En zo door. Polen helemaal gek maken met onze speciaal voor deze wedstrijd genaaide regenboogshirtjes; houden ze niet zo van, de Polen. Zijn wat dat betreft net Hongaren. Als laatste Letland en tussendoor een keurige salonremise met de Belgen, zodat we allebei door kunnen naar de volgende ronde.

Ik weet het. Ik schreef eerder dat onze Lions wereldkampioen zouden worden. Nooit meer wat van gehoord, dus dat zal wel niet gelukt zijn. Maar nu moet het gebeuren. Lijkt me ook meteen de laatste kans, want (ook dit schreef ik eerder) als de grote landen deze basketbalvariant ook serieus gaan nemen zal het gauw voorbij zijn met de successen. Dus, laten we er vooral van genieten: Olympisch Kampioen Pleintjesbasketbal.

Ook wel aardig voor de koning. Kan ie toch nog even lekker uit zijn dak gaan.

Jans

Juli 2021