In een dappere poging het huis te ontdoen van alle overbodige prullaria, stuit ik op de zolder op twee kartonnen dozen met daarin alle jaargangen van Man-to-Man. Voor de jeugdige lezers: vroeger was er een clubblad op papier, iets als een tijdschrift, met letters op papier gedrukt en niet op een digitaal platform leesbaar. Want digitaal bestond nog niet. Zwart-wit, geen kleur behalve gekleurd papier als omslag, met misschien een paar grofkorrelige zwart-foto’s van 133 pixels. Eerder heb ik al eens verteld hoe dappere redactieleden met gevaar voor hun eigen gezondheid achter in de zaak van bakker Kamphuis met de vingers zwart van de inkt met brand-  en stencilapparaten in de weer waren, pagina’s op volgorde legden, nietten en etiketten plakten en dan ook nog, om de kosten wat te drukten, onderweg naar huis zoveel mogelijk krantjes zelf bezorgden. Die krantjes dus, die kom ik nu weer tegen in twee propvolle, naar de jaren zestig meurende dozen.

Nu er in het heden toch niets op basketbalgebied te beleven is – behalve natuurlijk de matchfixingsituatie rondom Heren 1, want hoe kan het dat die ongeslagen bovenaan stonden toen de competitie stil viel, welke Chinese gokfirma heeft hier kapitalen mee verdiend en welke bestuursleden zitten in dit complot, wat wordt hier verzwegen, dit moet nog uitgezocht worden, de onderste steen zal boven komen, maar daarover meer zo gauw Pieter Omtzigt tijd heeft om daar met mij in te duiken – probeer ik wat inspiratie voor een Sitekick uit dit archief te halen.

Onderin de mufste doos vind ik de eerste Man-to-Man uit april 1963, toen nog als clubblad van De Vlubbers, de voorloper van Amical. Een maand later is er een echte header, een schitterende tekening. Ik lees dat de opkomst bij de JAV niet groot was, maar dat het wel gezellig was, niets veranderd dus, dat Johan Arends in het eerste speelde en Wim van Ek bij de junioren. Heren 1 reist standaard met een Fiat en een DKW naar de uitwedstrijden. Een paar jaargangen verder zie ik dat Libbe Dekker zijn shirt kwijt is, nr 55, en Bouke van Ek in de kampioenswedstrijd tegen 4e ULO aan de lopende band vrije worpen miste, maar wel de winnende scoorde in de verlenging.

We speelden tegen Greyhounds, Treffers, Vipitenos, Hengelo Stars, 4e ULO, RAS en jawel, toen ook al, tegen Jugglers. Maar er is ook veel niet veranderd. Zo wordt geschreven dat ‘basketball niet gewonnen wordt met kankeren op de scheidsrechters’ en dat ‘een zeker aantal gelegenheidsbasketballers en basketballsters voor onze vereniging hebben bedankt en het aantal nieuwe leden hoofdzakelijk spelers blijken te zijn met een bijzondere aanleg’.

Waarmee dat matchfixingverhaal ook meteen de prullenbak in kan.
Ook toen al alleen maar toptalent.

Jans

April 2021