We zagen de bui natuurlijk al wel hangen, maar nu heeft de NBB op haar site ook bekend gemaakt dat het niet meer lukt om de basketbalcompetities dit seizoen nog in de huidige opzet af te maken. Dit is het gevolg van de verlenging van de lockdown t/m tenminste 2 maart die het demissionaire kabinet afgelopen dinsdag heeft afgekondigd, plus de update van de routekaart. Zodra het kan en mag zal er weer worden gebasketbald, maar de resterende tijd zal tekort zijn om kampioenen en degradanten te kunnen bepalen. De enige uitzonderingen zijn de Dutch Basketball League en de Women’s Basketball League.

BASKETBALCOMPETITIES SEIZOEN 2020/2021

Het aantal inhaalweekeinden dat door de recente verlenging van de lockdown in juni nog resteert, is helaas niet voldoende om alle gepubliceerde competitieronden in te plannen. Daardoor lukt het niet meer de competities binnen het vastgestelde uitgangspunt van 75 procent gespeelde wedstrijden af te maken. Er zullen geen kampioenen en degradanten worden aangewezen, de gepubliceerde promotie- en degradatieregelingen worden niet toegepast en landelijk worden geen Finals georganiseerd. Bij de indeling van de competities voor het nieuwe seizoen 2021/2022 wordt gekeken naar de huidige indeling en zal een zo eerlijk mogelijke afweging worden gemaakt voor teams die mogelijk geen recht hebben op plaatsing in een bepaalde divisie/klasse/poule.

De NBB vindt het belangrijk dat er weer wordt gebasketbald, zodra het van de overheid veilig en verantwoord kan en mag. Daarom worden alle indelingen en geplande wedstrijden die nu in Sportlink staan, niet verwijderd. Dit als hulpmiddel voor de verenigingen wanneer basketballen weer is toegestaan. De verenigingen mogen zelf bepalen of zij wel of niet gebruik gaan maken van deze planning. Behalve het spelplezier van de leden, bieden de wedstrijden de verenigingen ook de mogelijkheid om hun leden alsnog wedstrijdervaring te laten opdoen en om bijvoorbeeld scheidsrechters en coaches op te leiden.

Wil een vereniging of een bepaald team van een vereniging niet meer gaan spelen, dan is daarvoor alle begrip. Geef dat dan voor maandag 1 maart door aan het bondsbureau en de tegenstander(s). De wedstrijden van de betreffende teams van deze vereniging worden dan kosteloos (dus zonder boetes, terugtrekkingskosten, zaalhuurvergoedingen etc.) uit Sportlink gehaald. De betrokken tegenstanders hebben dan nog gelegenheid om eventuele tijdswijzigingen aan te brengen, andere tegenstanders te regelen en/of zaalhuur terug te geven aan de verhuurder. Voor de competitiewedstrijden die nog wel worden gespeeld, zal de NBB gewoon de scheidsrechters aanschrijven in de betreffende klassen.

Het moment dat de verenigingen weer onderling tegen elkaar in de hal wedstrijden mogen spelen, wordt waarschijnlijk voorafgegaan door een periode waarin een vereniging alleen intern met de eigen teams in de eigen hal aan de slag mag.

Voor meer informatie zie www.basketball.nl