De tennissers in Australië zijn boos. In afwachting van de Australian Open zitten er 72 in volledige quarantaine op hotelkamers met beroerde Wifi, slecht voer en muizen. Natuurlijk niet de rijke toppers. Djokovic, Nadal en anderen van dat niveau zitten in privé-huizen met tennisbaan. En waarschijnlijk een sauna, jacuzzi, topkok, 383 tv-zenders en uitzicht op zee. Maar voor iedereen geldt: er zal getennist worden.

Dat geldt natuurlijk ook voor onze eredivisie voetbal. Elk weekend, en tegenwoordig zelfs elke midweekse dag, wordt er gespeeld in totaal sfeerloze betonnen bakken. Schreeuwende trainers hoorbaar tot op de rondweg, sfeeracties zonder sfeer.
Maar goed, van tennis en voetbal kun je nog uitleggen dat het doorgaat. Niet zozeer voor de commerciële belangen, want met dat argument zouden alle winkels ook open mogen. Maar vooral omdat zoveel mensen hier plezier aan beleven. Die ernaar uitkijken dat er een mooie partij op teevee te zien valt. En er voor thuisblijven om het te zien, en dat scheelt weer enorm bij het handhaven van de avondklok. Dat zelfde kun je ook, met een beetje goede wil, zeggen van de schaatswedstrijden, waar de sporters werkelijk 5 weken met elkaar samen in quarantaine gaan. En naar de wielerklassiekers in het voorjaar wordt door veel fans ook al verlangend uitgekeken.

Maar schieten we er zoveel mee op dat een aantal andere ‘topsporten’ weer begonnen zijn? Volleyballen in een bubbel, begrensd door de boarding. Iedereen vooraf getest. Reservespeelsters halen de uitgeslagen ballen. Maar voor wiens plezier, behalve voor de speelsters zelf en een paar fans in Ootmarsum, Borne of Vroomshoop? En nog steeds die irritante continue high-fives en groepsknuffels.
Bij het korfbal loopt een speelster rond die overdag op de corona-afdeling van het ziekenhuis in Dordrecht werkt. Ze is blij dat ze even weer zonder beschermende kleding met 4 man op een vierkante meter kan staan. Ja, dat zal best. Dat lijkt mij ook wel gaaf bij een concert van DeWolff of in het café aan het biljart. Al was het maar 14,5 minuut. Want dat houden ze bij het korfbal goed bij; dat het totaal contact niet meer dan 15 minuten is. En één keer in de week testen is verplicht. Serieus waar. Gaan we ook doen voordat we naar De Minkmaat gaan.
De handbalbond heeft besloten dat het niet gaat werken en ze hebben de competitie beëindigd. Er is teveel lichamelijk contact.
Daar weten wij bij het basketbal natuurlijk ook alles van. De tijden dat het een contactloze of -arme sport was liggen ver achter ons. Maar blijkbaar is onze eredivisie basketbal super belangrijk. Dus wordt er gespeeld. Terwijl de spelers zich overdag ook mengen in het dagelijkse leven, mogen ze lekker tegen elkaar aan staan beuken in de bucket en in elkaars gezicht staan hijgen.

Je kunt je met recht afvragen of het niet belangrijker was geweest om de grote massa weer te laten sporten binnen strenge regels. Jongeren die nu wegzakken op de bank thuis. Maar we zitten met het virus en dus kan het niet. Logisch.

Maar dan ook niet volleyballen, korfballen of basketballen voor de besten.
Die trekken met hun livestreams niet meer publiek dan wij met onze Amical-streams.

Jans

Januari 2021