Door alle corona-perikelen heb ik tijdelijk een nieuwe taak: coronatoezichthouder op de tribune. Als je naar een wedstrijd wilt kijken, meld je je vooraf aan via de mail en vervolgens word je toegelaten tot de tribune met een aantal spelregels. Zo heb ik in mijn gepensioneerdenbestaan ook weer wat nuttigs te doen.

Maar wat blijkt? Ook hier gaat het te pas en te onpas aangehaalde Johan Cruyff-citaat ‘elk nadeel hep zun voordeel’ op. Zo’n k-klusje levert gewoon een leuke avond op. Dankzij een leuk jeugdteam.

Op mijn hoge kruk bij de ingang tot de tribune, mijn coronatroon, heb ik mooi zicht op de wedstrijd op het voorste veld. Vanavond speelt daar onze X14.1 tegen de X14.2 van Risne Stars. Ik dacht dat de X voor gemengd stond, maar het waren gewoon jongens uit Enschede tegen meisjes uit Rijssen.
In het Amicalteam spelen heel veel beginners, kinderen die hun eerste wedstrijden spelen. En dat is te zien. Er gaat veel mis, veel ballen komen niet in de buurt van de ring, een lay-up zie je nauwelijks. In plaats daarvan wordt bij een break doodleuk op de elleboog afgestopt en een totaal mislukt schot genomen.
Bij de meisjes van Risne Stars zie je dat de fundamentals er veel beter in zitten. En die nemen dan ook snel een voorsprong. Na 4 minuten staat het al 0-8 en bij rust is het 15-28. Maar je ziet wel dat de Amicalspelers vertrouwen halen uit de punten die wel gescoord worden. Er wordt hard gewerkt en niet gemopperd na alle gemiste ballen.
Als de coach van de tegenstander haar beste speelsters even rust geeft, en de coach van Amical juist het tegenovergestelde doet, verandert het beeld. Risne Stars komt nauwelijks nog van de eigen helft af, Amical pakt aan de lopende band rebounds, en ineens vallen zo maar een paar schoten raak. Mooi om te zien hoe een jongen die zijn eerste wedstrijd speelt en in het begin nog wat onwennig en bescheiden in het veld rondliep in de wedstrijd groeit. Zowel verdedigend als aanvallend maakt hij van zijn lengte gebruik en hij vecht voor elke bal en laat nooit los. Een andere jongen die tot voor kort voetbalde is overal op het veld en zit overal met zijn handen tussen.

Als Risne Stars terug wisselt nemen de meiden weer een kleine voorsprong. Maar bij Amical wordt ook echt voor de overwinning gecoacht, en wordt in de laatste fase echt met de sterkste opstelling gespeeld. Ook dat is mooi om te zien. De bank leeft mee en ik zie geen scheve gezichten. In de laatste minuut wordt de achterstand van 1 punt goedgemaakt met een score van de beginnende speler. Enthousiasme op de bank. En op de tribune natuurlijk, maar hard juichen is niet toegestaan.

Als er afgefloten wordt, vallen de spelers elkaar allemaal in de armen. Spelers die nog maar net met elkaar samen spelen zijn samen blij, en vormen al een team.

En ik had plezier van mijn tribuneklusje.