Site-kick

Wereldkampioen basketball

19-6-2017 - -

Op pagina 616 van teletekst wordt verslag gedaan van het wereldkampioenschap basketball in Frankrijk.

Ik lees dat de Nederlandse mannen alle vier poulewedstrijden hebben gewonnen. Van Zuid-Korea, Indonesië, Nieuw-Zeeland werd dik gewonnen en, jawel, ook de Verenigde Staten werden met 19-12 ingepakt.
Alsof dat nog niet genoeg is: ook de dames gaan als de brandweer. Ook vier keer gewonnen: Japan, Oekraïne, China en Australië aan de kant gezet. 

Ik snap er niks van. Zijn dit die mannen die vorig jaar nog opgevouwen in een kamikazevliegtuig op toernooi gingen? Waarbij vergeleken de Bordenautrips van Amical luxueuze vijfsterrentrips waren? Met een bondscoach die het als hobby erbij deed?

Het blijkt anders te zitten. Het gaat om Jesper Jobse, Sjoerd van Vilsteren, Joey Schelvis en Bas Rozendaal. En ja, ze zijn maar met z’n vieren, want ze doen mee aan het WK 3x3-basketball. Of pleintjesbasketbal, zoals het vroeger heette, en later streetball. En de dames mogen ook genoemd worden: Jacobine Klerx, Karin Kuijt en Jill en Loyce Bettonvil. Tuurlijk, wie kent ze niet. 

Je kunt er op wachten tot de mannen en vrouwen van wie nog nooit iemand had gehoord in het dagelijkse sportjournaal opgehemeld gaan worden. Dan kan het snel gaan. Misschien zien we de kwartfinale woensdagmiddag al wel live bij de NOS. Past mooi in deze wat lege weken met een raar voetbaltoernooi om niks in Moskou, in de posteuforische toestand na de Tom-Giro, wachtend op Wimbledon en de Tour. Het gaat een hype worden, de komende week.
En ongetwijfeld zitten Jesper, Karin en de anderen daarna aan tafel in de late-night talkshows van Humberto en Eva. Ik gok op Humberto. 

Toch snap ik het nog steeds niet. Als je wel eens bij een willekeurig pleintje in New York, zo’n met ijzeren hekken omzoomd betonveldje, hebt staan kijken, kun je je niet voorstellen dat de Amerikanen ooit een potje van onze Hollandse jongens kunnen verliezen. Wat voor volk sturen die nu dan in godsnaam naar het WK 3x3? 

Maar goed, laten we niet zuur zitten doen. Onze mannen en vrouwen gaan voor goud. Het zijn ook geen koekenbakkers natuurlijk met clubs als Landstede en Binnenland op hun cv. En vorig jaar waren ze derde op de EK.

Nee, laten we er vooral van genieten.
Want als de grote landen deze basketballvariant ook serieus gaan nemen zal het gauw voorbij zijn met de successen. 

Het kan: Wereldkampioen Pleintjesbasketbal.

 

Jans
Juni 2017

Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven. Klik hier om in te loggen.