Site-kick

Basketballende windmolens

25-11-2018 - -

The Dutch Windmills is een basketbalclub uit Dordrecht.
De gedachte achter de naam is dat het lekker klinkt in Amerika, Dutch en Windmills, en dat je daarmee gemakkelijker sponsors lokt. The Dutch Wooden Shoes vonden ze blijkbaar zelf ook een beetje mal, maar ze hadden dus ook zo maar de Dutch Tulips kunnen heten, en als je het mij vraagt: dat was veel beter geweest. Niet omdat dat ook maar iets meer met basketbal te maken heeft, maar het roept in elk geval minder negatieve associaties op. 

Bij windmolens heb ik geen gedachten over flitsend, atletisch basketbal. Hooguit over een smash bij volleybal, of aan gitarist Pete Townshend van The Who, beroemd om zijn rondzwaaiende arm: de molenwiek. Bij basketbal en molenwieken denk ik vooral aan zeer onhandige motoriek, ongecoördineerd rondmaaiende armen, handen die geen bal kunnen vangen of vasthouden en enorme traagheid. Ik zie een statische lange center voor me, tergend langzaam om zijn as draaiend; alleen maar een lange sta-in-de-weg. In wandeltempo opdribbelende guards zonder balvaardigheid, zonder aantrekkelijke skills, altijd te laat met de pass. Hoe kom je er in godsnaam bij je team zo te noemen? 

Maar dat is niet het enige gekke aan de Windmills.
De club is opgericht omdat een paar mannen uit het bedrijfsleven ineens het idee hadden om een basketbalclub op eredivisieniveau in te schrijven, omdat dat goed kan zijn voor de handel met Amerikaanse bedrijven met Nederlandse roots. Ik vind het een rare motivatie voor het oprichten van een club. Net zo goed als dat het raar is dat je, mits je minimaal 200.000 euro hebt, zo maar uit het niets een team kunt inschrijven in de eredivisie. Zonder dat je daarvoor ooit bestaan hebt.
Dat had die koffieshophouder uit Glanerbrug ook wel gewild toen hij vv Glanerbrug, spelend in de 5e klasse KNVB, ging sponsoren. Maar nee, die moesten eerst jaar na jaar kampioen worden om door te stomen naar de top van het amateurvoetbal. Dus werden overal talentvolle jonge voetballers gelokt met een scootertje en ervaren oudere spelers met veel geld. De opmars lukte best aardig, tot er, eenmaal in, ik meen, de eerste klasse aangekomen, sprake bleek van belastingfraude, crimineel geld en wat al niet meer. Faillissement volgde, de club bestaat niet meer.

Bij de Windmills was er in juli nog geen enkele speler vastgelegd; moesten ze eerst nog bedenken welke sport ze wilden gaan spelen? Dachten ze ook nog aan golf of tennis, of honkbal; allemaal zeer interessante sporten voor Amerikaanse bedrijven met Nederlandse roots? Uiteindelijk werd het basketbal omdat er 35 jaar geleden in Dordrecht ook basketbal was gespeeld. Het is een argument.
Toch begonnen de Nederlandse Windmolens het seizoen prima. Van de eerste zeven wedstrijden werden er vijf gewonnen. Daarna is de klad er blijkbaar in gekomen, want ze staan na 10 wedstrijden nog steeds op 10 punten. Vandaag verloren ze van Feijenoord Basketbal. 

Misschien vind je dat ook raar en denk je dat Robin van Persie wat klein is om forward te spelen, en Jens Toornstra ook geen motorisch wonder, maar in elk geval heb je een link naar sport. En door de toevoeging ´Basketbal´ zelfs ook nog duidelijkheid over welke sport. 

Ze zijn begonnen daar in Dordrecht, The Dutch Windmills.
Nu maar eens kijken hoe lang dit speelgoedje leuk blijft. 

Jans
Nov 2018

Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven. Klik hier om in te loggen.